Ambassad bjöd på hårt motstånd in i det sista
Sculptura-generalerna satsade på överrumpling. På onsdagen kapades pålarna som burit Lars Vilks träskulptur Ambassad och konstverket fälldes för att i åvattnet föras ut i yttre hamnen till en uppläggningsplats.
Planen fungerade så långt att konstverkets kritiska grannar, konstnären själv samt den nye ägaren togs på sängen. Men riktigt så lätt blir man nu inte av med en Vilksskulptur. Ambassad bjöd på magnifikt motstånd.
Ännu är det alltså inte slut på Sculpturas sevärdheter. Tidigt i går morse samlades gubbarna i det alu-projekt som jobbat med Sculptura och personal från Lyftcenter för att fälla den omdebatterade träskulpturen Ambassad. Redan vid fikarasten var en stor del av förberedelserna inför sågningen av grundstolparna gjorda och kaffet kunde avnjutas i den värmande solen på en bänk strax intill.
Framåt elva hade man fäst åtta tomma plastdunkar inne i skulpturen för att öka dess flytförmåga, längs sidorna och upp i toppen gick lyftstroppar till den stora kranen.
Då sattes sågen i den första grundpålen, och där fastnade den. Det tog ett tag innan sågen var loss och man kunde såga av nästa påle, där sågen också fastnade. Till slut var i alla fall samtliga pålar av och det var dags för det stora lyftet.
Jodå, skulpturen höll trots att den vägde hela fem ton vilket var betydligt mer än vad man räknat med. Men tyngden gjorde också att skulpturens breda nederdel, som skulle hållas flytande med hjälp av dunkarna, drogs ner mot botten och de för dåligt fastspända dunkarna sökte sig iväg genom gångarna inne i den fallna skulpturen. Ett drygt arbete återstod för att få Ambassad sjöduglig - planen började kärva.
Lager för konstverk
Jan E Forsberg, en av generalerna och denna dag kanske till och med amiral, tackade när HN:s reporter kallade nedmonteringen för välplanerad men förnekade att det var något man tänkt sig redan från början.
- När utställningen var slut kontaktade vi Vilks och sa att nu är det dags att ta ner Ambassad. Han meddelade att han ville vänta lite och några dagar senare skickades ett köpeavtal till oss som sa att skulpturen fått en ny ägare, en journalist på Nyheterna i Oskarshamn. Men avtalet var inte undertecknat och såvitt jag kan förstå inte bindande. Den nye ägaren har heller inte hört av sig till oss vilket han borde ha gjort.
- Men jag vill avdramatisera det här. Vi flyttar bara skulpturen till ett lager för konstverk i yttre hamnen, på Terminalbolagets område. Det står inte i vägen för någon verksamhet, säger Jan E Forsberg.
Kommer några andra konstverk att hamna där?
- Nej, de andra ska vi försöka sälja. Till exempel har Stina Ekman gett oss klartecken att hennes klocka får säljas, så den får stå kvar liksom flera andra konstverk.
Vad händer om Ambassad skadas under flytten?
- Ja, om det skulle bli väldigt svåra skador så låg köpesumman enligt uppgift på 10 000 kronor...
Mycket förvånad
Den nye ägaren, journalisten Torbjörn Byman, blir verkligt förvånad när HN berättar för honom vad som händer med hans konstverk.
- Va! Håller de på och flyttar det utan att fråga? Det var mycket märkligt, det hade varit läge att höra av sig, säger han.
Har du varit i kontakt med någon i Falkenberg?
- Nej det har jag inte. Jag har inte hunnit, men de har fått ett köpeavtal.
Men det var ju inte signerat.
- Å fan. Då är det där det har strulat till sig och blivit missförstånd.
Har du varit i Falkenberg och sett skulpturen?
- Ja, jag var där i somras och tittade.
Varför har du köpt det?
- Jag köpte det för att jag vill bevara det som ett exempel på samtida konst. Vilks trä- och stenskulpturer är ett exempel på nytänkande som också går att hitta utomlands. Han har tagit ett litet kaotiskt koncept för sin formgivning.
Sysslar du själv med konst?
- Ja, jag målar och och håller också på lite med skulpturer om än i mindre skala. Jag arbetar nu med en totalutställning med både målningar och möbler som jag gjort av återvunnet virke.
Orientalisk stil
Hur ser möblerna ut?
- Det är skåp och hyllor som jag försökt ge ett ålderdomligt, eller egentligen tidlöst, utseende. De är lite orientaliskt influerade men med västerländska förtecken.
Målningarna då?
- Det är porträtt och landskap.
Du har också en position inom Ladonien - landet som Vilks skapat och som har en hemsida på nätet där medlemmarna för sitt samtal.
- Ja, jag är historieminister och svarar för att landets historia skrivs. På hemsidorna finns till och med ett litet museum.
Vad var din avsikt att göra med Ambassad när du köpte den?
- Jag hade hoppats att den skulle få stå kvar fram till nästa sommar så att jag fick tid att hitta ett annat ställe att ha skulpturen på. Men det är inte så lätt att hitta en lösning för en så stor skulptur. Nu får jag väl höra av mig till Falkenbergs kommun så att vi får prata om saken.
Hur mycket har du betalat för konstverket?
- 10 000 kronor.
Filmar från balkongen
På närmare håll följdes "seglatsen" av en betydligt muntrare person. På sin balkong stod Marie-Louise Nilsson och filmade med videokameran.
- Du anar inte vad glad jag är. Det här känns nästan som livets höjdpunkt, säger hon samtidigt som hon byter från videokamera till en vanlig stillbildskamera och trycker av med siktet inställt mot den hatade träkolossen.
- Men jag vågar inte ropa hej innan jag ser att den verkligen försvinner. Det har varit så många lögner och undanhållande av information, inte bara till oss utan till allmänheten, i den här historien.
Maken Ulf är i Kalmar denna dag men han har fått veta per telefon vad som är på gång och han har bett Marie-Louise dokumentera vad som sker. Det gör hon med besked. Hon för små anteckningar i ett spiralblock och senare går hon ner på Hamngatan och följer arbetet med föga dold förtjusning.
- Men vi kommer att driva detta vidare. Vi ska se vilka skador som uppstått på huset och i trädgården efter saltvattnet de sprutat, berättar hon samtidigt som HN avlöses på balkongen av Västnytts team.
Motvillig Ambassad
Hur går det där nere då? Jo, efter mycket om och men har gubbarna lyckats få plastdunkarna på plats och genom att flytta hela kranbilen framåt släpas Ambassad motvilligt längre och längre bort mot järnvägsbron. Vid tretiden på eftermiddagen har den kommit vid pass etthundra meter.
Då anländer en ny sändning plastdunkar som ska få skulpturen att lyfta något litet över den sandbank som vållat så stora problem. Arbetet lyckas och med, vad det verkar, någon decimeters marginal till botten går det att med sjöräddningsbåten Pernilla dra ekipaget runt den lilla kajkröken vid hamntoaletten. Strax bortom blåses företaget av för den här dagen. Ovädret, som tilltagit under hela eftermiddagen, får generalerna att blåsa till reträtt. Alla försök att släpa Ambassad längre ut i hamnen skulle bli ett alltför våghalsigt företag.
Så visade det sig än en gång att det är segt virke i Lars Vilks skulpturer. Samtidigt blåste det under kvällen upp till storm. Hur ska detta sluta?
ULF PETTERSSON
0346-290 54
FOTO: OLA FOLKESSON
DET STORA LYFTET. En Ambassad går till väders.
Vilks själv tar inte alls illa upp...
Lars Vilks, Ambassads upphovsman, ser med gillande på vad som nu sker i Falkenberg.
- Ett förvandlingsnummer som tillför verket ännu mer av en egen historia, är Vilks kommentar när HN når honom i Oslo.
Vilks har ju sålt Ambassad men han tycker det ska bli roligt att följa verkets vidare öden och tänker naturligtvis besöka Ambassad om och när den står på sin nya plats.
Lars Vilks har inte hört av Sculptura-folket i Falkenberg på några veckor, så onsdagens manöver kom som en överraskning.
- Men det är bara roligt, fortsätter Vilks och berättar om det norska konstklimatet som är mycket experimentellt och där konstnärerna har en starkare ställning än i Sverige.
Vilks är just nu gästlärare vid Oslo konstakademi. Han innehar också en professur vid akademin i Bergen.
PER OLA ERIKSSON
0346-290 80
Synpunkter? Skriv till redaktionen:
Sidan skapad: 97-10-01,
Klockan: 23.05
|